Apple w końcu wyjaśnia kontrowersyjny błąd iPhone'a, który przywracał usunięte zdjęcia

Firma Apple udostępniła niedawno wszystkim swoim użytkownikom system iOS 17.5, a jeden błąd zgłaszany przez niektórych użytkowników dotyczył wielu z nich, ponieważ przywracał dawno usunięte zdjęcia na urządzeniach, co doprowadziło właścicieli do przekonania, że ​​Apple zachowało wszystkie usunięte zdjęcia.

Otwórz galerię 2

ZOBACZ GALERIĘ – 2 ZDJĘCIA

Advertisement

Błąd szybko stał się kontrowersyjny, ponieważ użytkownicy zgłaszali, że w aplikacji Zdjęcia ponownie pojawiają się zdjęcia, które zostały usunięte, a nawet trwale usunięte. Apple opisał ten problem jako „rzadki„ i wydał aktualizację iOS 17.5.1, która naprawiła błąd, ale nie zawierała wyjaśnienia, co było jego przyczyną, przy czym firma napisała, że ​​było to związane z oglądaniem zdjęć”uszkodzenie bazy danych,„, umożliwiając ich ponowne pojawienie się w bibliotece Zdjęć pomimo ich usunięcia.

Teraz Apple udzielił właściwego wyjaśnienia, co kryje się za błędem, w rozmowie z firmą z Cupertino wyjaśniając 9to5Macbłąd nie ma nic wspólnego ze Zdjęciami iCloud, a problem można powiązać z „uszkodzony wpis bazy danych istniejący w systemie plików urządzenia” i że ponowne pojawienie się zdjęcia na urządzeniu sprzed lat (w niektórych przypadkach nawet sprzed 2010 r.) można wytłumaczyć przywracaniem danych ze starej kopii zapasowej przez nowe urządzenie.

Według Apple zdjęcia, które nie zostały w pełni usunięte z urządzenia użytkownika, nie zostały zsynchronizowane ze Zdjęciami iCloud. Te pliki znajdowały się tylko na samym urządzeniu. Jednak pliki mogły zostać zachowane na innym urządzeniu podczas przywracania z kopii zapasowej, przenoszenia z urządzenia na urządzenie lub przywracania z kopii zapasowej iCloud, ale nie przy użyciu Zdjęć iCloud,” – pisze 9to5Mac

Firma Apple powtórzyła swoją publikację, mówiąc, że aby usunąć wszystkie dane z urządzenia, użytkownik powinien wykonać następujące kroki:

  1. otwarty”Ustawienia
  2. Wybierać „Ogólny
  3. Wybierać „Przenieś lub zresetuj
  4. Wybierać „Skasuj całą zawartość i ustawienia

Advertisement